Поради

Усадка і усушка арболіту

Усадка та усушка.
Потрібно розрізняти ці два поняття. Усихання (втрата ваги, без втрати обсягу). Відповідно до ГОСТ 19222-84 п.1.2.8. "Вологість арболіту у виробах при відвантаженні їх споживачеві не повинна перевищувати 25% за масою". Практика показує, що усушка якісного арболіту за вагою (тобто втрата ваги від випаровування вологи, що знаходиться в блоці), не веде до втрати міцності арболіту і збільшення усадки. Т. е. в залежності від того, яка відпускна вологість у блоків, арболіт може висохнути на більшу або меншу кількість кілограмів. Втрата ваги в першу чергу залежить від кількості вологи в блоці, від щільності трамбування (ущільнення) блоку та кількості цементу. Конструкційний арболіт починається із щільності 500 кг/м3 у висушеному до постійної маси стані. Тому, в договорах на купівлю арболіту необхідно передбачити пункт про те, що арболіт, що купується, є конструкційним (призначений для будівництва несучих і самонесучих стін будинку) і за середньою щільності (об'ємної маси) у висушеному до постійної маси стані повинен відповідати ГОСТ 19222-84 п. 1.2.1., тобто важити понад 500 кг/м3. Якщо вам необхідний арболіт у висушеному до постійної маси стані з щільністю більш ніж 500 кг/м3, цей момент треба обов'язково відображати в договорах. При цьому необхідно пам'ятати, що здатність матеріалу нести навантаження впливає не щільність матеріалу, яке міцність.
PS При монолітній заливці арболітової суміші в опалубку, а також при використанні великоформатних плит з розмірами не менше 3,4 м у довжину, 2,6 м у висоту і 0,4 м завширшки як несучі стіни будинку можна використовувати арболіт із щільністю від 300 кг/м3 та вище. Міцні характеристики стіни будинку з такого масиву арболіту приблизно відповідають міцності кладки стіни з дрібноштучних блоків арболіту з вагою 500-550 кг/м3.
Усадка (втрата ваги, із втратою обсягу). Арболіт має дуже маленьке усадку, в межах 0,1-0,4% залежно від якості блоку. Т. к. більшість виробників арболіту застосовує при виробництві спосіб негайної розпалубки форм, то блоки арболіту після виготовлення не містять великої кількості надлишкової вологи. Практика застосування та використання арболіту показала, що в блоці, що знаходиться на складі або на будівельному майданчику, усадкові процеси самого блоку повністю припиняються через 1,5-2 місяці після виробництва. При будівництві будинків з арболіту, особливо 2х поверхових із залізобетонними плитами перекриттів, невеликі усадкові явища під навантаженням все ж таки присутні, але здебільшого це усадка не самого матеріалу, а в цілому стін, у тому числі і усадка розчину кладки під навантаженням. Практика показала, що штукатурку по арболіту можна використовувати десь через 4 місяці після виробництва блоку, АЛЕ НЕ РАНІШЕ ніж через півтора - два місяці після закінчення будівництва коробки будинку під дах.

Коментувати